Sinustako poliitikko?

Politiikka on viime vuosina saanut uudenlaisia merkityksiä, kun koronapandemia valloitti maailman ja kansalaisten terveyttä uhkaavan viruksen torjumisesta tuli pitkäksi aikaa poliitikkojen ykköstehtävä. Koronan torjuntatoimet ovat asia, josta lähes kaikilla ihmisillä on mielipide ja siksi myös yhä useammat ovat kiinnostuneet politiikassa toimimisesta näinä poikkeuksellisina aikoina. Moni on saattanut pohtia, voisiko hänestä olla politiikoksi ja löytyisikö hänelle jokin sopiva puolue. Jos tunnistat itsesi tai olet muuten kiinnostunut aiheesta, jatka ihmeessä lukemista.

Millaista Suomen politiikka on?

Suomessa lähes jokaisella täysi-ikäisellä ihmisellä on mahdollisuus osallistua politiikkaan tavalla tai toisella. Kuntapolitiikkaan osallistuminen on tärkeää, koska kunnissa tehdään jokaisen asukkaan kannalta tärkeitä päätöksiä esimerkiksi koulutukseen ja terveydenhuoltoon liittyen. Suomen kunnissa päättäjät ovat yleensä aivan tavallisia ihmisiä ja he edustavat kaikkia yhteiskuntaluokkia.

Kuntapolitiikkaa tehdään yleensä oman päivätyön ohessa, mutta Suomessa on myös ammattipoliitikkoja. Eduskunnassa istuu 200 kansanedustajaa eri puolilta maata, ja kansanedustajien toimintaa voi seurata esimerkiksi katsomalla television välityksellä eduskunnan kyselytunteja. Kansanedustajat ovat myös aktiivisia sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi Twitterissä, Facebookissa ja Youtubessa. Kansanedustajat saavat hyvätasoista palkkaa, ja sen lisäksi työ sisältää monenlaisia etuuksia.

Kuka voi ryhtyä poliitikoksi?

Kuntapolitiikkaan voi ottaa osaa osallistumalla jonkin puolueen toimintaan. Vaalien lähestyessä voi ilmoittautua ehdokkaaksi ja tehdä itseään tunnetuksi äänestäjien keskuudessa. Ehdokkaaksi asettuminen edellyttää sitä, että löytää puolueen, jonka arvot ja tavoitteet sopivat riittävän hyvin omaan arvomaailmaan.

Kampanjointi vaatii yleensä rahoitusta. Politiikkaa tehdään yleensä turuilla ja toreilla, mutta korona-aikana kampanjatilaisuuksia täytyi muuttaa turvallisemmaksi. Monet ehdokkaat siirsivät merkittävän osan kampanjastaan verkkoalustoille. Kampanjabudjettien suuruus vaihtelee muutamista kympeistä kymmeniin tuhansiin euroihin. Jos kampanjointi vie hetkellisesti oman talouden liian tiukoille, kannattaa hyödyntää saatavilla olevia rahoitusratkaisuja muihin arjen hankintoihin. Esimerkiksi Klarna on suosittu ja luotettu palvelu, ja ongelmatilanteissa Klarna asiakaspalvelu auttaa.

Politiikka voi olla harrastus tai työ. Kumpi sopisi sinulle paremmin?

19 Jul 2021