Internet ja kulutusluotto

Internet on mullistanut lähes kaiken nyky-yhteiskunnassa. Tietotekniikka on tunkeutunut kaikkialle, ja yhä enemmän tietotekniikka myös kommunikoi internetin välityksellä. On arvioitu, että data, jota ihmiset taukoamatta tuottavat tietotekniikan avulla ja joka kulkeutuu internetiin, kasvaa eksponentiaalisesti. Sen takia pilvipalveluhalleja rakennetaan myös Suomeen. Ei siis ole mikään ihme, että myös markkinatalous on muuttunut.

Yksi ihmiskunnan vanhimpia ammatteja on rahanlainaus. Modernina aikoina rahaa on pääsääntöisesti lainattu pankeista, joilla on konttorit ja vakaa pohjakassa. Nykyään on tehnyt paluun vanhat lainamallit modernilla twistillä.

Yksi esimerkki tästä on lainayritykset, jotka tarjoavat palvelujaan, jossa rahoitus tulee yksityisiltä kansalaisilta Eli kuluttaja voi tarjota rahojaan lainaksi palvelun ja sopia, millä korolla hän sitä lainaa. Myös lainan hakeminen on nykyään nopeutunut ja myös helpottunut. Voit katsoa linkin takaa esimerkin, miten helposti nykyään voi hakea kulutusluottoa.

Lainarahan hyvät ja huonot puolet

Jokaisessa muutoksessa on yleensä kaksi puolta. Yleensä me myös arvotamme asioita sen mukaan, kuinka paljon näemme asiassa olevan positiivista ja negatiivista. Tietysti miten nämä asiat määrittelemme riippuvat paljon kontekstista. Sama asia on lainarahassa. Yhtäältä lainattu raha antaa ihmisille mahdollisuuden toteuttaa asioita ilman säästämistä. Tämä tekee taloudesta dynaamisen ja antaa ihmisille mahdollisuuden parempaan elämään nopeammin kuin ilman lainarahaa. Koko systeemi perustuu luottamukseen, että ihminen saa tulevaisuudessa työllään ansaittua lainaamansa rahat ja korot.

Negatiivinen puoli lainarahassa on, jos se ei pysy ihmisen hallinnassa. Voi tulla työttömyyttä tai mitä tahansa ongelmia, jonka takia yksilö ei voi maksaa velkaansa. Korot kasvavat korolle ja pian velkakierre, josta on vaikea päästä eroon, on käynnissä. Esimerkiksi vakuudettomat lainat voi olla todella huono vaihtoehto yksilölle, jonka talous on jo huonossa tilassa. Jokaisen lainan kohdalla yksilön täytyisi osata pohtia, onko se välttämätön ja pystynkö hoitamaan sen kunnialla nyt ja tulevaisuudessa.

2 Mar 2018